Dərini cavan saxlamağın unikal yolları

Heç kimə sirr deyil ki, dərimizin vəziyyəti yaş və genetikadan əlavə, bir sıra səbəblərdən də asılıdır. Ekologiya, həyat tərzi, pis vərdişlər, xroniki xəstəliklər və gündəlik qidalanma dəriyə birbaşa təsir edir. Əbədi gənclik iksiri tapılmasa da, ilk xoşagəlməz simptomları təxirə salmaq mümkündür. Belə görünür ki, dünya elmi heç vaxt yaşla əlaqəli dəyişikliklərlə mübarizəyə bu qədər əhəmiyyət verməyib.

ONN media  oxucuları dərinin yaşlanma prosesini ləngidən vacib məlumatlarla tanış edir.

Yaşlanma mexanizmlərini izah edən çoxsaylı nəzəriyyələrdən (300-dən çoxdur) və bu gün aparılan araşdırmalardan elm adamları üz dərisinin yaşlanma dərəcəsinin 60-80 faizinin əlverişsiz xarici amillərdən asılı olduğu qənaətinə gəliblər. Bunların arasında ultrabənövşəyi şüalar siyahıya liderlik edir. Parlaq günəşin təsirindən yalnız 15 dəqiqə ərzində dəridəki antioksidant ehtiyatları (xüsusilə C və E vitaminləri) 70-90% azalır ki, bu tarazlığı bərpa etmək ən azı 2 saat çəkir.

“Yalnız tətildə deyil, il boyu günəşdən qoruyucu kremlərdən istifadə edərək dərinizi erkən yaşlanmadan və arzuolunmaz neoplazmaların yaranmasından qoruya bilərsiniz. Qoruyucu kremlərdən istifadə etmədən günəş vannaları qəbul etmək bədənin hər yerində yaş ləkələrinin yaranmasına səbəb olur. Əlbəttə ki, kosmetoloqlar hiperpiqmentasiya ilə mübarizə sahəsində geniş təcrübə toplayıblar, lakin qarşısının alınması barədə unutmayın: maksimum qoruyucu faktoru seçin – spf50, qaralmaq üçün ən yaxşı vaxt 08:00 ilə 11:00 və 16:00-dan sonradır. Dərinizi intensiv şəkildə nəmləndirməyi unutmayın”, – rusiyalı kosmetoloq və dermatoveneroloq Aygül Zahirova bildirib.

Mütəxəssislərin fikrincə, dəri kifayət qədər nəmlənərsə, hüceyrələrindəki toksinlərdən azad olmaq daha asan olar, ödem meydana çıxmaz (limfanın müntəzəm xaric olması səbəbindən), qida maddələri daha yaxşı və daha tez sovrular. Nəticədə dəri daha uzun müddət hamar və elastik qalar.

Yeri gəlmişkən, kosmetoloq Olqa Temnikovaya görə, hialuron turşusu dərinin nəmləndirilməsi üçün rekordçu sayıla bilər. Həm də suyu çəkmək və saxlamaq qabiliyyətinə görə qara qarağat, kətan toxumu, balqabaq toxumu, qızılgül, aloe vera, qliserin və bəzi təbii yağlardan nəmləndirici kosmetik məhsullarda istifadə olunur. Bu maddələr qarışıq dərini nəmləndirir və bəsləyir.

Xüsusi üz maskaları haqqında unutmayın

Aygül Zahirovanın sözlərinə görə, maskalar daha dəqiq dəri problemlərinə təsir göstərir, eyni zamanda aktiv maddələrin konsentrasiyası serum və kremlərdən qat-qat yüksəkdir. Lakin bunları həftədə 2-3 dəfədən çox olmamaqla istifadə etmək tövsiyə olunur. Odur ki, maskalar hərtərəfli gündəlik baxımı təmin edir.

“Vitamin çatışmazlığı çox vaxt qızartı, quruluq, qabıqlanma, solğun dəri və epidermisin digər problemlərinə səbəb ola bilər”, – kosmetoloq qeyd edib.

Məsələn, populyar A vitamini (retinol) regenerasiya prosesini sürətləndirir və elastikliyini qoruyur. F vitamini iltihabın qarşısını alır və quruluqla mübarizə aparır. B qrup vitaminləri dəri şişkinliyi və quruluğunu azaldır, vəziyyətini yaxşılaşdırmağa imkan verir, P və K vitaminləri qan dövranını yaxşılaşdırır.

Kosmetoloqa görə, vitamin çatışmazlığı həm balanslı bəslənmə, vitamin-mineral kompleksinin istifadəsi ilə, həm də kosmetoloji inyeksiya kursu (həkimlə məsləhətləşdikdən sonra) ilə bərpa edilə bilər.

Yeri gəlmişkən, günəşli havada nəmləndirici və qidalandırıcı kremlə yanaşı, göz ətrafındakı nazik dərini “qaz ayaqları” qırışlarından və digər fəsadlardan qorumaq üçün yekdilliklə ən azı UV 400 filtrli günəş eynəyi taxmaq məsləhət görülür. Eynək UV şüalarının təsirini 100 faizə qədər gecikdirir.

Dərinin yaşlanması qidalanma prosesi ilə əlaqəlidir?

Mövzu Edinburq Universitetinin (İngiltərə) mütəxəssisləri tərəfindən araşdırılıb. Bu sahədə apardığı tədqiqat işləri ilə tanınan Rupi Ojla hər kəsə qida rasionunda tərkibində yüksək dəmir olan (mal əti və quzu) qida miqdarını əhəmiyyətli dərəcədə məhdudlaşdırmağı tövsiyə edib. R.Ojla iddia edir ki, bunların tez-tez istifadəsi yaşla bağlı əssalı dəyişikliklərə səbəb ola bilər. Onun fikrincə, ət yeyənlər iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri olan antioksidantlar və minerallarla zəngin olan qidalara üstünlük verməlidir. Bu xüsusiyyətlərə malik olan qidalar bədəni tənzimləməyə imkan verəcək.

Əlbəttə ki, bunu tərəvəz və meyvə çatışmazlığı olmayan yay aylarında etmək daha yaxşıdır. Tərkibindəki maddələr bədəndəki iltihabı azaltmağa kömək etməklə yanaşı, hüceyrələri də qoruyur. Ojlanın favoritləri bitkilər, keyfiyyətli yağlar (qoz-fındıq və kətan toxumu), yüksək lifli qidalar və rəfinə edilməmiş qidalardır. Bununla birlikdə, pəhrizinizi kökündən dəyişdirmək istəyirsinizsə, dietoloq və ya endokrinoloqla fərdi məsləhətləşmədən edə bilməzsiniz.

“İnsanlar özlərindən uydurduqları qaydalara inanırlar. Müstəqil olaraq özləri üçün pəhrizlər yazırlar. Qlütensiz, laktozsuz, karbohidratsız pəhriz mənasız və amansızdır. Müstəqil olaraq özlərinə protein kokteylləri, vitaminlər, hormonlar, fizioterapiya təyin edirlər. Qəbula “Düzgün həyat tərzi sürdüyüm halda niyə bu qədər pisləşdiyimi anlamıram” şikayətləri ilə gəlirlər. Xahiş edirəm “özünüzü yaxşılaşdırmadan” əvvəl həkiminizə müraciət edin”, – məşhur endokrinoloq Olqa Demiçeva sosial şəbəkə hesabında qeyd edib.

Qatıq günəşin yandırdığı dəriyə tətbiq olunduqda dəridə bakterial infeksiyaya səbəb ola, xama isə yanığı daha da gücləndirə bilər. Lakto və digər bakteriyalar, kefir göbələyi bakterial dəri infeksiyasına səbəb ola bilər. Yüksək faizlə yağlı xama tətbiq etmək yanığı daha da gücləndirir. Belə bir vəziyyətdə spirt tərkibli lasyonlardan da istifadə edə bilməzsiniz. Günəş yanığının müalicəsində əsas prinsip pilinqdir, ancaq buzla deyil, sərin lasyonlarla dərini soymaq lazımdır”, – Olqa Jukova bildirib.