ONN İnformasiya Agentliyi

Qara və yaşıl zeytun: Fərqləri nədir və hansı daha faydalıdır?

Qara və yaşıl zeytun: Fərqləri nədir və hansı daha faydalıdır?
30 Aprel 2024 - 13:14

Yaşıl zeytun və qara zeytun Aralıq dənizi mətbəxində çox yayılmış iki məhsuldur. Tez-tez yemək və qəlyanaltıların hazırlanmasında istifadə olunur. Eyni bitkidən yetişmələrinə baxmayaraq, aralarında bir sıra əhəmiyyətli fərqlər var.

Qara zeytun “Olea europaea” adlanan ağacın meyvəsidir. Pəhrizdə ən çox duzlu, turşu və ya konservləşdirilmiş formada istehlak olunur. Emal növündən və üsulundan asılı olaraq müxtəlif ölçülərə, formalara və zövqlərə malikdirlər.

Qara zeytun yetişmiş zeytun olduğu üçün bu yetişmə zamanı tərkibindəki suyu itirir və daha çox yağlanır. Qara zeytun bir çox sağlamlıq faydası ilə vacib bir qida mənbəyidir. Bu dadlı meyvə ürək sağlamlığından dəri sağlamlığına qədər bir çox sahədə təsirli ola bilər.

Qara zeytunun ən əhəmiyyətli faydalarından biri də ürək sağlamlığını dəstəkləməsidir. Qan təzyiqini aşağı salmaq və xolesterin səviyyəsinə nəzarət etmək kimi müsbət təsirlərə malikdir. Bu ürək xəstəliyi riskini azalda bilər.

Bundan əlavə, qara zeytun antioksidantlarla doludur və dəri sağlamlığını yaxşılaşdırmaq üçün effektiv şəkildə istifadə edilə bilər. Antioksidantlar sərbəst radikallarla mübarizə apararaq dərinin zədələnməsini azaldır və yaşlanma əlamətlərini gecikdirə bilər.

Yaşıl zeytun zeytunağacının eyni meyvəsidir, lakin onlar yetişmənin erkən mərhələsində yığılır. Zeytunların emalı prosesi acılığı azaltmaq və onlara istədiyiniz ləzzəti vermək üçün onları suda, duzda və ya şirədə islatmaqdan ibarətdir. Yaşıl zeytun qara zeytunla müqayisədə daha sulu olur.

Qara zeytunun yarısı qədər yağ ehtiva edən yaşıl zeytun, yağlı zeytun istehlak etmək istəməyənlərin vazkeçilməz qidasıdır. Yaşıl zeytunun daha acı dadı, kəskin və duzlu ətri var.

Sərbəst radikalları təmizləyərək, zeytunlarda olan E vitamini və mono doymamış yağ turşularının müntəzəm qəbulu kolon xərçəngi riskini azalda bilər. Zeytun yağı mədə turşusunu aşağı salmaqla xora və qastrit kimi mədə-bağırsaq xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edə bilər.

Zeytunun orijinal forması yaşıldır. Biz bunu onun xam vəziyyəti adlandıra bilərik. Rəngi ​​sonra sarıya çevrilməyə başlayır, sonra açıq qırmızıdan bənövşəyi rəngə çevrilir və nəhayət qaralır.

Bununla belə, yaşıl zeytunda daha çox A vitamini var, qara zeytun isə natrium və fosfor kimi minerallarla zəngindir. Yığılan yaşıl zeytunların yeməli olması üçün 3 ay, qara zeytunlar isə 15 gün və ya 1 ay saxlanıla bilər.

ONN İnformasiya Agentliyi
image_printÇap Et
OXŞAR XƏBƏRLƏR
ONN-agentlik.png ONN-agentlik.png ONN-agentlik.png ONN-agentlik.png ONN-agentlik.png ONN-agentlik.png ONN-agentlik.png ONN-agentlik.png