Noxudun praktik faydalarının nə olduğunu və kimlərin onu istehlak etməsi açıqlanıb.
ONN media xəbər verir ki, bu barədə ROSBIOTECH Universitetinin Biotexnologiyası və Bioorqanik Sintez Məhsullarının Texnologiyası kafedrasının müdiri Dmitri Kulikov məlumat yayıb.
Qeyd edilib ki, noxud zülal, yağ, liflə (8%-ə qədər) zəngindir.
Tərkibində 30%-ədək karbohidrat var, dəmir, kalsium, mis, maqnezium, manqan, selen, sink, silikon, fosfor, kobalt və vitaminlər mənbəyidir. A, B1, B2, B3, C, B6, PP noxud digər paxlalı bitkilərlə müqayisədə nisbətən aşağı kalorili məzmuna malikdir.
Orqanizm üçün əvəzolunmaz amin turşularının – metionin və triptofan miqdarında liderdir”, – deyə Kulikov izah edib.
Kulikov qeyd edib ki, noxudun müntəzəm istehlakı qıcıqlanmış bağırsaq sindromu riskini azaltmağa kömək edir.
Probiotiklərin böyüməsini stimullaşdırır, kolon xərçəngi, bağırsaq kolikası və mədə kramplarını aradan qaldırır.