Vitaminlərin sorulmasına mane olan içkilər bunlardır

Bəzi içkilər vitaminlərin effektivliyinə təsir göstərir. Məsələn, səhərlər xüsusən də tünd dəmlənmiş çay və ya qəhvə içmək vərdişi qida maddələrinin bədənə təsirini azalda və ya ləğv edə bilər. Ancaq bu içkilərlə yanaşı su içsəniz, vitaminlərin sorulmasına ciddi təsir göstərməyəcək.

ONN media xəbər verir ki, bu sözləri diyetoloq Anna Belousova deyib.

Həkim bildirib ki, vitaminlərin mədədə həzmi 40 dəqiqədən saat yarıma qədər davam edir. Sonra vitaminlər nazik bağırsağa keçir və burada sorulur.

“Əgər yeməkdən, hətta 10-15 dəqiqə əvvəl açıq çay və ya qəhvə içsəniz, narahatlıq üçün heç bir ciddi səbəb yoxdur. Ancaq yeməkdən sonra tünd çay və ya çox qəhvə içirsinizsə, bu, artıq kritik vəziyyətə səbəb ola bilər”, – Belousova “Sputnik” radiosuna müsahibəsində izah edib.

“Məsələ ondadır ki, vitaminlərlə yanaşı içkilər də nazik bağırsağa keçəcək və orada sorulma problemi yaradacaq. Yeməkdən və ya vitamin qəbul etdikdən sonra 40 dəqiqə gözləmək, daha sonra çay və ya qəhvə içmək yaxşıdır. Vitaminlərlə birlikdə kisel istifadə etmək də tövsiyə edilmir. Qazlı suyun təhlükələri ilə bağlı fərziyyələr mövcuddur: guya karbon qazı qabarcıqları nazik bağırsağa çatır və həzmdə mühüm rol oynayan villisini bağlayır. Belə bir nöqteyi-nəzər var, lakin elmi təsdiqini tapmayıb. Əks fikir də var: içkilər mədəyə daxil olduqda, karbon qazı xlor turşusu ilə reaksiya verir və nazik bağırsağa çatmır”, – Belousova qeyd edib.

Həkimin fikrincə, vitaminləri su və ya itburnu çayı ilə içmək daha effektivdir, ikinci bir çox faydalı maddələrin udulmasına kömək edir. Qurudulmuş meyvə kompotu və istənilən giləmeyvədən meyvə içkiləri də məqsədəuyğundur.