ONN İnformasiya Agentliyi

Şirniyyat cazibədarlığı azaldırmış

Şirniyyat cazibədarlığı azaldırmış
07 Mart 2024 - 15:46

Montpellier Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, müəyyən yemək növləri insanın üzünü başqaları üçün daha az cəlbedici edir. Söhbət çoxlu zərif karbohidratlar olan qidalardan – şəkərli qəlyanaltılardan və digər emal olunmuş qidalardan gedir.

ONN media-nın xəbərinə görə, tədqiqat “PLOS One” elmi jurnalında dərc olunub.

Belə ki, komanda 20-30 yaş arasında olan 104 kişi və qadını işə götürüb. İştirakçılar təsadüfi olaraq hər gün iki səhər yeməyindən birini, biri yüksək təmizlənmiş karbohidrat, digəri isə aşağı təmizlənmiş karbohidrat yemək üçün təyin edilib.

Yeməkdən iki saat sonra könüllülər eyni şəraitdə şəkil çəkdiriblər.

Subyektlərin fotoşəkilləri ümumi cəlbedicilik meyarlarına uyğun olaraq ayrıca qrup tərəfindən qiymətləndirilib.

Səhər yeməyində yüksək qlikemik indeksli yemək (rafinə edilmiş karbohidratlarla zəngin) yeyən iştirakçılar, aşağı qlikemik indeksli yemək yeyənlərə nisbətən daha az cəlbedici olduqları müəyyən edilib. Effekt iştirakçıların cinsindən asılı olmayaraq müşahidə edilib.

Tədqiqatçılar bunun hipoqlikemiyanın (qanda şəkərin normadan az olması) fizioloji təsirləri ilə bağlı ola biləcəyini, məsələn, yüksək qlikemik indeksli qidaları qəbul etdikdən sonra dəri dövranında və dəridə dəyişikliklərin ola biləcəyini irəli sürüblər.

Qlikemik yük ölçmələrindən istifadə edərək təmizlənmiş karbohidratların xroniki istehlakını öyrənən tədqiqatçılar, səhər yeməyində daha çox enerji qəbulunun həm kişilər, həm də qadınlar üçün artan cəlbediciliklə əlaqəli olduğunu aşkar ediblər.

Bunun səbəbi yağ və zülalda yüksək olan qidaların sürətli qlikemik reaksiyalara səbəb olmadığı və buna görə də qəbul edilən cəlbediciliyi artırması ola bilər.

Əksinə, təmizlənmiş karbohidratların xroniki istehlakı, xüsusilə səhərin ortasında və yeməklər arasında, tez-tez cəlbediciliyin azalması ilə əlaqələndirilir.

Mütəxəssislərin fikrincə, rəfinə edilmiş şəkər konsentrasiyanı, cəlbediciliyi və enerjini azaldır.

Qeyd edək ki, bir qidanın və karbohidratın qlikemik indeksi onun qan şəkərini yüksəltmə xüsusiyyətidir. Qlisemik indeks 0 ilə 100 arasında dəyişir.

ONN İnformasiya Agentliyi
image_printÇap Et
OXŞAR XƏBƏRLƏR
ONN-agentlik.png ONN-agentlik.png ONN-agentlik.png ONN-agentlik.png ONN-agentlik.png ONN-agentlik.png ONN-agentlik.png ONN-agentlik.png